Van Weert Rondout

Duurzaamheidsklassen houtsoorten

In onze shop verkopen we diverse houtproducten van verschillende houtsoorten die elk hun eigen duurzaamheidsklasse hebben. De duurzaamheid van het hout zegt iets over hoe lang het product meegaat en hoe goed het bestand is tegen vocht, bacteriën en schimmels. Natuurlijk geeft dit geen garantie, maar wel informatie over voor welke toepassing je dit hout het beste kunt gebruiken.

Wanneer je hout kiest voor je project in de tuin- of bouwproject is het nooit slim om de goedkoopste of mooiste ogende optie te kiezen. Niet elke houtsoort gaat bij contact met de grond even lang mee. En als dat wel je doel is dan is het verstandiger om voor een andere soort te gaan.

Wat vertelt de duurzaamheidsklasse over hout?

Een levende boom beschermt zichzelf met zijn sapstroom tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën en schimmels. Wanneer hout wordt gekapt wordt dit doorbroken en komt het allemaal aan op de kwaliteit van het hout zelf. Gelukkig wordt hout al jarenlang gebruikt om allerlei dingen van te bouwen zoals speeltoestellen en pergola’s en is er dus al veel onderzoek naar gedaan. Een van deze proeven heeft de duurzaamheidsklassen opgeleverd waarin is bepaald hoe gevoelig het hout is voor aantasting door schimmels en bacteriën wanneer het in contact staat met de grond. Alles over de duurzaamheid van hout is vastgelegd in een officiële certificering: NEN-EN 350, die door een onafhankelijke normcommissie is ontwikkeld.

Overzicht duurzaamheidsklasse houtsoorten

Wereldwijd zijn er vijf duurzaamheidsklassen vastgesteld voor de levensduur van verschillende houtsoorten. Dit varieert van minder dan vijf jaar in de laagste klasse tot vijfentwintig jaar en meer in de klasse één. 

Duurzaamheidsklasse

Levensduur hout

Houtsoorten

1 - zeer duurzaam

> 25 jaar

Robinia

2 - duurzaam

15-25 jaar

Ceder, Europees eiken, Kastanje

3 - matig duurzaam

10-15 jaar

Buxus, Douglas

4 - weinig duurzaam

5-10 jaar

Dennen, Iepen, Vuren 

5 - niet duurzaam

< 5 jaar

Berken, Beuken, Elzen, Esdoorn, Linden, Populier, Wilgen

Dit schema gaat uit van de levensduur bij de slechtste en vochtigste omstandigheden. Wanneer een houtsoort uit klasse vijf bijvoorbeeld binnenshuis wordt gebruikt, kan het ook zijn dat het veel langer dan vijf jaar meegaat.

1V6A3182robinia 3 

Duurzaamheid Robinia hout

 Wat levensduur betreft is een van de duurzaamste houtsoorten die groeit in ons Europese klimaat Robinia hout. Daarmee is het dubbel zo duurzaam als je hierbij ook de invloed op het milieu meeneemt. Het is daardoor het ideale hout voor constructie, speeltoestellen, pergola's en noem het maar op. Het hout heeft een zeer hoge weerstand tegen de aantasting door insecten en wat schimmels betreft valt deze soort in de klasse 1-2. Behalve duurzaam is Robinia heel goed bewerkbaar al is voorboren aanbevolen net als het gebruik van rvs-verbindingsmateriaal bij buitengebruik. Het schuren en spintvrij maken van dit type hout - zoals bij de hoogwaarde constructiepalen in onze webshop - heeft geen invloed op de eigenschappen van Robinia.

Duurzaamheid kastanje hout

Naast Robinia is kastanje een fijne houtsoort met een prima duurzaamheid in de klasse 2. Het voordeel van kastanjehout is dat het een stuk lichter is en dus voor sommige toepassingen makkelijker in gebruik. Deze soort kan prima buiten staan en wordt daardoor vaak gebruikt als weidepalen of hekwerk. Het hout heeft een hoog looizuurgehalte wat het materiaal goed beschermt tegen invloeden van buitenaf, maar hierdoor is deze soort niet geschikt voor ijzeren verbindingsmaterialen. De scheuren die je soms in de palen ziet hebben geen effect op de duurzaamheid, al is het wel zo dat palen met een kleinere diameter over het algemeen minder lang meegaan dan de dikkere palen.

Kastanje houten palen

Toepassing houtsoorten

Om zo veel mogelijk plezier van de houtsoort te hebben is het dus verstandig om rekening te houden met de toepassing die past bij de duurzaamheid en gevoeligheid. Zo kan je het duurzaamste hout werkelijk waar overal voor gebruiken, zelfs wanneer het direct in contact staat met (oppervlakte) water. De duurzame soorten kan je ook buiten gebruiken, maar liever niet in de natte gebieden. De matige duurzaamheid is de laatste klasse die prima buiten gebruikt kan worden, maar liever wel in overdekte vorm. Hout uit de vierde klasse kan je beter niet buiten gebruiken. Maar in een schuur of overkapping is dit nog heel goed bruikbaar Wil je niet-duurzaam hout langer laten meegaan, kies dan alleen voor toepassing binnen. De duurzaamheidsklasse is dus vooral een instrument om informatie te geven over de toepassing voor een langduriger gebruik.

Levensduur hout verlengen

De duurzaamheidsklassen zijn gebaseerd op onbehandeld hout, door het hout te impregneren of thermisch te modificeren gaat het vele malen langer mee. Door het hout te behandelen hebben vocht en temperatuurschommelingen hier minder invloed op en dat zorgt ervoor dat de levensduur wordt verlengd. 

Neem contact met ons op

Heeft u graag advies betreffende bomen rooien of boomonderhoud? Onze vakkundige boomspecialisten nemen graag contact met u op en voorzien u van advies.

Klanttevredenheid

 • Natalie & Erwin (België)

  26 april 2022
  Zeer tevreden van "van Weert Rondhout" correcte afspraken, zeer professioneel...
 • Marja (Oss)

  10 maart 2022
  Stormschade vlot opgeruimd,  Heel goed en vooral vlot geholpen bij het ...
 • Dhr. TIP (Eindhoven)

  19 oktober 2021
  Ik wil graag hierbij mijn complimenten  maken voor de wijze waarop beide...
 • Kees Melis (Boxtel)

  07 september 2021
  ze hebben de noot top gesnoeid, echt vakwerk. Bedankt voor de snelle service!
 • Mevrouw Keizer (Heeswijk)

  13 oktober 2020
  Bedankt voor de uitgevoerde werkzaamheden , keurig uitgevoerd en erg blij mee!
 • Dhr. Hofmans ( Recreatieoord "De Maashorst" )

  14 juli 2020
  Graag zou ik Van Weert Rondhout complimenteren over voor het werk wat ze bij ...
 • Mari van Vught

  18 juni 2020
  Prima familiebedrijf zeer deskundig personeel de opdracht keurig uitgevoerd e...
 • Dhr. Zomers (Heeswijk-Dinther)

  27 mei 2020
  Jullie hebben Keurig en netjes gewerkt! Bedankt!
 •  Karlijn & Roland Wijers (Lieshout)

  02 april 2020
  Er werd goed beoordeeld wat de monumentale boom nodig had en ook de uitleg va...
 • Karin van Oorsouw (Zeeland)

  29 april 2019
  We willen jullie bedanken voor de prettige samenwerking, alles is gegaan zoal...

© Copyright Van Weert Rondhout B.V.  - website: Van Dongen Design - Inloggen